"Produkty lokalne i regionalne" - dział projektu CEKiN, w czasie którego zapoznawaliśmy się z zasadami kwalifikowania produktów jako regionalnych, tradycyjnych lub lokalnych.
Z listą produktów regionalnych i tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW możesz zapoznać się
tutaj.
Bardzo miłym akcentem realizacji zajęć z tego działu było spotkanie z panią Danutą Jabłonka - Grabowską z Broku, która prowadzi gospodarstwo agroturystyczne "DAJANA" oraz dodatkowo zajmuje się promocją produktów tradycyjnych. Jeden z nich - "ciasto marchewkowe Dajany" zajął I miejsce w konkursie o "Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego."
Pani Danuta zrobiła nam "słodką" niespodziankę, przywożąc nagrodzone ciasto na spotkanie. Ciasto było bardzo smaczne i, co ważne - zdrowe, bo jego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest marchewka:):):).
Tekst i foto:
A. Sakowicz